Verantwoordelijkheid nemen

In de kerkdiensten van de Marekerk zoeken we de verbinding van het geloof met het dagelijks leven. Regelmatig komen levensvragen aan de orde. Luister mee naar dit fragment en laat je inspireren! Je kunt ook de hele kerkdienst luisteren, dan hoor je nog meer over dit thema en ook bijpassende liederen en gebeden.
Datum21-03-2021
Sprekerds. T. Jacobs
BijbelEsther 4:0

Op zondag 21 maart 2021 ging de preek over Esther 4.

Esther 4: 12 En ze vertelden Mordechai de woorden van Esther. 13 Mordechai zei dat ze Esther moesten antwoorden: Beeld je niet in dat jij als enige van alle Joden zult ontkomen, omdat je in het huis van de koning bent. 14 Want als je je in deze tijd in diep stilzwijgen hult, dan zal er vanuit een andere plaats verlichting en verlossing voor de Joden komen, maar jij en het huis van je vader zullen omkomen. En wie weet of jij niet juist voor een tijd als deze tot deze koninklijke waardigheid gekomen bent. 15 Toen zei Esther dat men Mordechai moest antwoorden: 16 Ga, verzamel alle Joden die zich in Susan bevinden, en vast voor mij: eet niet en drink niet, drie dagen lang, nacht en dag. Ook ikzelf zal zo vasten, samen met mijn dienaressen, en dan zal ik naar de koning gaan, wat niet overeenkomstig de wet is. Als ik dan omkom, dan kom ik om.

De spreker, dominee Jacobs vraagt zich af hoe je herkent wanneer er een beroep op je gedaan wordt? Dat je verantwoordelijkheid moet nemen? Dat kan spannend zijn, omdat je jezelf niet langer kunt terugtrekken in een bubble, maar je nek moet uitsteken.
Dat ontdek je door samen te zoeken naar de wil van God en hoe je een goed mens kunt zijn in deze tijd. Het vraagt om lef, want als je hart alleen vol is van je eigen ego kom je daar niet aan toe.