FAQ's


 • Heb je een andere (technische) vraag over het gebruik van de website of de mobiele app, die nog niet is beantwoord bij een van de andere vragen? Breng deze dan in. Klik hier voor het stellen van je (technische)  vraag.

  Heb je een vraag over de Marekerkgemeente, kijk dan eerst onder het menu Over ons of het menu Kerkdiensten, of bij Activiteiten, waar je al heel wat antwoorden kunt vinden.

  Heb je een persoonlijke vraag, dan vind je onder het menu Contact: Contactgegevens een hele lijst met e-mailadressen en telefoonnummers van mensen met wie je rechtstreeks kunt communiceren.

 • Voor wie is geregistreerd om in te loggen op de website of in de mobiele app van Mijn Marekerk, is er een mededelingenbord beschikbaar: het Gemeenteprikbord.

  Dit Gemeenteprikbord is, zoals de naam het al zegt, een prikbord, een mededelingenbord voor de gemeente(leden). Het is dus geen chatroom waar op kan worden gereageerd.

  Er is een beperkte groep van mensen die op het Gemeenteprikbord mogen posten namens de ledengroep waar zij het beheer over hebben.

  Alleen de website beheerder kan ook namens iemand anders een bericht neerzetten (posten) op het Gemeenteprikbord.
  In het geval je dát wilt, kan je een mailtje sturen naar cbmkapp@gmail.com met de tekst die je graag gepost wilt hebben. Dan kan jouw tekst (zonder opmaak, maar wel met een eventuele bijlage) namens jou op het Gemeenteprikbord worden gezet, zodat alle geregistreerde leden dit bericht kunnen lezen en in hun e-mail inbox krijgen, voor wie dat zo bij zichzelf heeft ingesteld.

  In sommige gevallen pikt de website beheerder ook wel eens berichten op vanuit de WhatsApp-groep 'mare-app' en plaatst hetzelfde bericht dan ongevraagd op het Gemeenteprikbord (dit gaat dus niet automatisch).

   

 • Dat is een legitieme vraag: "Registreren? Waarom zou ik?"

  Als Marekerkgemeente willen we veilgheid en een mogelijkheid tot verbondenheid bieden aan onze leden en vaste bezoekers.

  Met de keuze voor het platform van KerkSPOT bieden wij de mogelijkheid aan geregisteerde deelnemers van 'Mijn Marekerk', om in de beslotenheid van allerlei (werk)groepen met elkaar te communiceren. Je kunt je dan abonneren op de verschillende Nieuwsbrieven (Weekbrief, Meeleefmail, Mare48), op de Agenda's van jouw activiteiten, Bijbelstudie-/Kring-materialen downloaden, etc.

  Hiermee is kans dat er door WhatsApp- en Facebook-hackers wordt meegekeken en reclamecontent wordt aangeboden uitgesloten.

  Dus daarom is het gewoon slim om je te registreren voor Mijn Marekerk en die andere platforms achter je te laten, voor wat betreft het communiceren over jouw betrokkenheid bij de Marekerkgemeente. En als je dat doet, dan mis je tenminste ook geen informatie die niet (meer) gedeeld wordt in die andere chatrooms.

  Dus: Registreer je, Log in, Sluit je via het menu Contact aan bij een van de groepen zoals de Mare-app 2.0, meld je aan voor de Weekbrief, Meeleefmail en de Mare48, deel wat je belangrijk vindt en geniet van het samen kerk-zijn.

  Join the club. Let's have fun together.

 • Het menu Documenten bevat meer informatie wanneer je bent ingelogd.
  Om te kunnen inloggen moet je je eerst registereren via https://www.marekerk.nl/leden/

  Het menu Documenten bevat o.a. de Wijkgids, Fotogalerijen, Nieuws, Artikelen en losse Documenten, die je kunt inzien of downloaden.
  Sommige onderdelen zijn alleen beschikbaar als je bent ingelogd en in (een) bepaalde groep(en) zit, andere zijn voor alle geregistreerde mensen beschikbaar, en weer andere zijn ook beschikbaar als je niet bent ingelogd. Deze laatste onderdelen zijn dus openbaar toegangkelijk.

   

 • Meldingen/Notificaties zie je op de site en ontvang je op je mobiel, wanneer je:

  1. bent geregistreerd EN
   1. op de site bent ingelogd via Mijn Marekerk OF
   2. op je mobiel bent ingelogd in de app Mijn Gemeente (te downloaden via Apple Store of Google Play).
  2. EN op je mobiel bij de Algemene Instellingen bij het onderdeel Meldingen de app Mijn Gemeente hebt geactiveerd.

  Alle Meldingen/Notificaties die voor jou bedoeld zijn/waren kan je altijd terugvinden in persoonlijk menu:

  1. Op je laptop of pc zie je een cijfertje staan bij het klok-symbool op de site naast jouw inlognaam.
  2. In de mobiele app ga je vanaf de Home via het poppetje (rechtsboven) naar Mijn Menu > Mijn Notificaties.

  Als je naast de standaard meldingen ook per e-mail een notificatie wilt ontvnagen over de door jou gekozen onderwerpen, dan ga je:

  1. Op de site via jouw inlognaam naar Mijn Gegevens (met het radertje ervoor).
   1. Kies daar i.p.v. Algemeen de optie Notificaties
   2. Stel daar in wanneer jij de e-mails wilt ontvangen
  2. Op je mobiel stel je vervolgens in van welke onderwerpen je meldingen wilt ontvangen:
   1. Ga via het poppetje op de Home naar Bewerk profiel
   2. Kies vervolgens Notificaties
   3. Bepaal daar de onderwerpen waar je notificaties van wilt ontvangen
 • Dat is een terechte vraag: Waarom een nieuwe site?

  Onze site
  Er is niets mis met de site van de Marekerk, zoals deze de afgelopen jaren was. En zeg nu zelf, eigenlijk zie je niet eens zoveel verschil tussen hoe het was en hoe het is geworden.
  Toch was het nodig om de hele site opnieuw op te zetten,  want...

  Waarom
  In de tijd van de corona lockdown bleek er een grote behoefte om digitaal met elkaar te kunnen communiceren. Platforms als Facebook, WhatsApp en Instagram geven je helaas niet altijd het gevoel dat je informatie veilig is of echt privé en ze gebruiken je zoekgedrag voor reclamedoeleinden.
  Doorslaggevend was echter de verplichting om je tijdens de coronacrisis te registreren voor het bezoeken van de diensten. Een kleine afvaardiging van de kerkenraad boog zich over dit probleem en kwam uit bij KerkSPOT en de bijbehorende app Mijn Gemeente. In dit programma kwam de vervulling van alle wensen bij elkaar.

  Besloten en beveiligd
  Toegegeven, de registratie voor de kerkdiensten doen we nog even via https://meevieren.nl/marekerkleiden, totdat we ook die functionaliteit in Mijn Gemeente = Mijn Marekerk, hebben ingericht, uitgetest en vrijgegeven. We gaan niet over één nacht ijs.
  Maar wat nu al wel kan, is dat iedereen zelf kan inloggen op Mijn Marekerk en via besloten groepen met elkaar kan communiceren.

  Registratie voor Mijn Marekerk
  Je vraagt zelf een registratie aan via de site onder Mijn Marekerk en vervolgens wordt jouw aanvraag in behandeling genomen. Als we jou of u (her)kennen dan bevestigen we de aanvraag en wordt er een login voor je aangemaakt. Het systeem verzendt een mailtje naar het door jou opgegeven e-mailadres met daarin een ingewikkeld wachtwoord. Dat wachtwoord kan je zelf via jouw persoonlijke menu wijzigen in iets wat jij gemakkelijker onthoudt (maar aan niemand vertelt).

  Jouw betrokkenheid en onze eigen app
  Jij bent waarschijnlijk betrokken in een of andere activiteit in de gemeente. Zo zitten wij als Marekerkers nu eenmaal in elkaar: jong of oud, je hoort altijd wel ergens bij. Een huiskring, een werkgroep, als leider of deelnemer van een activiteit, of 'gewoon bezoeker' maar je voelt je betrokken en je wil geïnformeerd worden en blijven via de Weekbrief/Nieuwsbrief.
  Door je te registreren krijg je toegang tot 'jouw groepsactiviteiten' onder jouw persoonlijk menu 'Mijn Groepen'. En daar kan je met elkaar communiceren, bijvoorbeeld net als in de WhatsApp-groep van de gemeente maar dan binnen onze eigen omgeving, de mobiele app Mijn Gemeente (die je kunt downloaden via de App Store of Play Store), en vrij van reclames.
  Het zal natuurlijk even wennen zijn, maar je zult snel niet meer anders weten en hopelijk ook niets anders meer willen dan deze eigen 'community'. Alles binnen onze eigen app: de Weekbrief, jouw roosters, kringcommunicatie, jeugdinfo, de liturgie... bedenk het zelf maar en we gaan vervolgens zoeken naar de beste oplossing. Dus... niet klagen maar vragen, dan komen we samen weer een stap verder.

  Vliegende start
  Let op: we zijn nog hard bezig met de verdere inrichting, uitbreiding van opties en het klaarmaken van Antwoorden op Veelgestelde vragen.

  Heb je een vraag stel die dan, bijvoorbeeld op het speciale e-mailadres van de ContentBeheerderMareKerkApp: cbmkapp@gmail.com
  Maar ook een beetje geduld met ons dus, want het blijft vrijwilligerswerk en dat is mensenwerk.
  Daarnaast is de leverancier ook nog bezig om de onderliggende techniek steeds verder te verbeteren.
  Als het goed is merk je niets van het werk achter de schermen maar wel van de steeds betere resultaten die automatisch op de site en in de app worden doorgevoerd.

  Ten slotte
  En dan even dit: de oude site-beheerders denken en doen nog steeds mee. En daar zijn we erg blij mee.

  Samen zijn we sterk, in Gods werk en kerk. 

  .....................

  N.B.: wil je meer weten over de organisatie achter deze app, kijk dan op www.kerk-spot.nl

 • E-mailtjes

 • Vanuit de site worden er soms mailtje verstuurd met de afzender no-reply@marekerk.nl

  Sommige e-mailproviders zetten deze mailtjes in je RECLAME- of SPAM-box, of ze zetten er een melding in dat deze e-mail wel eens een gevaar zou kunnen opleveren.
  Die melding kan je negeren en bijvoorbeeld klikken op de knop Melden dat dit geen spam is, en de mail gewoon openen als er in het onderwerp [Marekerk] staat.
  Als je dat wilt voorkomen, zet dan in je Contacten een nieuw contact met het e-mailadres no-reply@marekerk.nl

  Stel dat je per ongeluk het e-mailadres no-reply@marekerk.nl als ongewenst hebt gemarkeerd, dan moet je dat natuurlijk snel weer ongedaan maken.
  Bij de verschillende e-mailprogramma's zit dat telkens weer op een andere plek. Dat moet je dus zelf even (laten) uitvogelen.

  Voor een uitgebreide technische uitleg over hoe je dit nog beter instelt in Gmail, klik hier

 • Wanneer je een (e-mail) bericht verstuurt vanuit de website of met de mobiele app, dan verstuurt het systeem dat bericht aan de geadresseerde en het stuurt ook meteen een Kopie van jouw bericht aan jou zelf toe (naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven in jouw persoonlijke instellingen binnen de kerk-app). Jij krijgt het Kopie van jouw bericht (als het goed is*) in de inbox van jouw standaard e-mailprogramma.
   
  De kerk-app slaat geen berichten op. Je kunt het bericht daarom ook niet meer terugvinden binnen het systeem.
   
  Vervolgens kan de ontvanger gewoon het bericht beantwoorden en dan krijg jij het antwoord weer in jouw standaard e-mailprogramma.
   

  NB 1: Bij Groepsberichten moet je voor het verzenden van een Kopie van jouw bericht een extra Vinkje zetten, maar bij privé-berichten gaat dat automatisch.
   
  NB 2: De ontvanger kan in de details bij de 'van' zien, dat de mail is verzonden door no-reply@marekerk.nl maar namens jouw e-mailadres.
  *) Maar dit is wel de reden dat mailtjes die vanuit het systeeem zijn verzonden soms in jouw spambox terecht kunnen komen (daarover heb ik in een ander antwoord al uitleg gegeven).
   
 • YouTube

 • Ja, dat is meestal wel mogelijk.

  Live uitzendingen

  Bijna alle diensten van de Marekerk kan je live volgen via ons eigen YouTube-kanaal in beeld en geluid (zowel de zondagochtend- als ook de middagdiensten).

  Of beluister ze via deze link: kerkomroep.nl (alleen audio, ook beide zondagsdiensten), of zoek op de site van de Kerkomroep naar de Marekerk Leiden.
  Zie je op Kerkomroep.nl niet meteen de live-uitzending staan, scroll dan naar beneden voor het overzicht van alle beschikbare diensten.
  De bovenste dienst in de lijst toont het woordje Live, klik daarachter op Luisteren. 

  Later bekijken of beluisteren 

  Op beide hierboven genoemde sites kan je later de meeste diensten ook terugkijken en/of -luisteren.