Kunstexpositie voorjaar 2017

Vanaf 1 april is in de Marekerk de expositie HERLEVEN te zien, met werk van het kunstenaarsechtpaar Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt.
Marc de Klijn exposeert met schilderijen, aquarellen en houtskooltekeningen. Van Henny van Hartingsveldt zijn keramische objecten en beelden te zien, in combinatie met andere materialen.

Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt zijn een kunstenaarsechtpaar. Ze wonen de laatste jaren in Israël, maar exposeren hun werk nog regelmatig in Nederland. Ze werken met thema’s die geïnspireerd zijn op het Christelijk geloof.

Thema HERLEVEN

HERLEVEN kan verschillende betekenissen hebben, zoals opbloeien, opnieuw tot leven komen of herrijzen. In de praktijk hebben mensen daar ook verschillende gedachten en beelden bij: opnieuw beginnen na een ziekte of het verlies van een baan, het leven opnieuw omarmen na een verlies, en vooral het vinden of terug vinden van God. Als kunstcommissie van de Marekerk hopen we dat u daarvan iets kunt herkennen in het werk van beide kunstenaars.

Openingstijden tentoonstelling

De expositie is gratis te bekijken in de Marekerk, van zaterdag 1 april tot en met zaterdag 17 juni, steeds van 13:30 tot 17:00 uur.

Op zaterdag 1 april zullen de kunstenaars Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt zelf aanwezig zijn. Zij zullen om 14:00 een rondleiding geven langs de tentoongestelde werken. Opgave voor de rondleiding kan via Na de rondleiding zullen zij nog aanwezig zijn om in gesprek te gaan met mensen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de kunstcommissie van de Marekerk, via

Over het werk van Henny van Hartingsveldt

In het keramische werk van Henny van Hartingsveldt staat de individuele mens centraal in al zijn diverse situaties en hoedanigheden: trotse hoogmoed, angstige depressies, maar ook kwetsbare afhankelijkheid. Met haar werk beoogt ze bewust mensen te raken en te ontroeren, waarbij vooral de beleving wordt gestimuleerd. Inspiratie vanuit het kubisme is in haar werk zeker aanwijsbaar. Ook werkt zij monumentaal abstract, een stijl die veel minder invloeden van elders maar juist een veel persoonlijker handschrift laat zien. Niet ter zake doende details vallen weg ten gunste van de essentie en de grote lijn. Symboliek en inhoudelijke verdieping zijn regelmatig in haar werk op te merken.

Over het werk van Marc de Klijn

Aanvankelijk begonnen met landschappelijke aquarellen, ontwikkelt hij de abstractie binnen een landschappelijk kader, waarbij het kubisme van invloed is gebleken. Later ontwikkelt hij op grotere formaten abstracte acrylschilderijen, dikwijls met een inhoudelijke lading die gerelateerd is aan politieke of sociaal maatschappelijke thema’s. Daarnaast beoefent hij bekende genres zoals stillevens, interieur, stadsgezichten, industriële thema’s en figuurstudies.
Door een bezoek aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz – Birkenau in 1995 wordt de genocide van het Joodse volk (de Shoah) een thema dat hem bijna tien jaren volledig in beslag neemt en resulteert in een kunstboek getiteld ‘De doden zullen herrijzen’. In dat boek zijn zowel schilderijen, aquarellen, pastels en tekeningen van Marc opgenomen, en ook keramische objecten van zijn vrouw Henny.